Mi ez?

A talpi bőnye (plantar fascia) egy erős kötőszövet, amely a saroktól, a lábujjakig húzódik. Megadja és támasztja a talp ívét és „lengéscsillapítóként” is funkcionál. A talpi fájdalmak jelentős részét ennek a kötőszövetnek a gyulladása okozza.

Plantar-Fasciitis.jpg

 

Mi okozhatja?

Minden olyan mozgás, amiben a lábad elemelkedik a talajtól, azaz amiben futás, ugrások vannak. Jellemzően az ismétlődő mozgásból eredő túlterheléstől szokott kialakulni („túl sokat - túl sokszor”). További okok: lehet, hogy a lábbelid nem megfelelő (főleg futásnál), a lábfej túlzott befelé dőlése, magas v. lapos lábboltozat, túlsúly és merev lábszár (vádli, Achilles ín).

Mik a tünetek?

- fájdalom a talpon, elsősorban a saroknál a talp belső oldalán

- pihentetés után, kifejezetten reggeli felkeléskor nagyon kellemetlenül tud fájni, ami később elmúlik vagy többé-kevésbé mérséklődik (alváskor, pihenéskor elkezdene gyógyulni és ilyenkor lemerevedik)

- napközben fokozódhat a fájdalom pl. hosszabb séta/gyaloglás esetén, vagy ha pl. lábujjhegyen próbálunk a lépcsőn felmenni stb.

 plantarfasciitis-fadalomhelye.jpg

 

Meddig tart a gyógyulás?

Sajnos jellemzően lassan gyógyul. Ha nagyon nagy szerencséd van, akkor akár napok alatt - ha nem is teljesen - jelentősen javulhat az állapot, de jellemzően hosszú hetek, hónapok (akár egy év) kellenek a teljes gyógyuláshoz.

 

Milyen módszerekkel kezelhető / enyhíthető?

- azonnal abba kell hagyni a tevékenységet, ami hatására kialakult (gondoltam, hogy leírom, hátha valaki még erre futni v. kosárlabdázni akarna :-) - nem érdemes mert rohadt sokáig húzódhat a gyógyulás ha rásérülsz)

- fájdalomcsillapítás (doki!)

- talpbetét alkalmazás (doki!)

- Night splint – ez az egyik legjobb megoldás lenne, de sajnos itthon én nem tudtam sehonnan sem beszerezni (ha valaki mégis tud valamit, kérem írjon) . Ennek a lényege az lenne, hogy este alváskor a lábfejet a lábszárhoz fix szögben rögzíti – ezzel megakadályozva a talp mozgását – és segíti a gyógyulást. Nagy előnye, hogy amikor kikelsz az agyából akkor is segít a talp terhelésének enyhítésében.

nightsplint.jpg

- masszázs, és nyújtások óvatosan!

- Reggel figyeljünk oda nagyon!!! Az éjszaka folyamán a több órás pihenés alatt elkezd gyógyulni a sérült talp és ha ébredéskor hirtelen ráterhelünk akkor újra felszakíthatjuk, ezért reggel görgetős masszázs ajánlott óvatosan a talp bemelegítésére!

 

Megelőzése?

- A progresszív, fokozatos terhelés. Figyeljünk a szervezetünk jelzéseire.

- Nyújtások, masszázs – lásd majd kezelés gyakorlatok

- Megfelelő cipő.

 

Sérülés esetén milyen sport / mozgás végezhető a rehabilitációs gyakorlatok mellett?

Azt a tevékenységet, ami kiváltotta azt jó ideig semmiképpen sem. Első lépés a pihenés, pár napig mindenképpen. Ezután nagyon óvatosan a rehabilitációs gyakorlatok. Majd ha sikerült a tüneteket jelentősen mérsékelni, akkor meg lehet próbálkozni olyan mozgásformákkal amikben a talpad ’nem vered’(futás, ugrálás tehát nem jó) állandóan a földhöz. Bringa, úszás, súlyzózás stb. Az alapszabály az, hogy semmiképpen sem fájhat az adott mozgás. Ha van némi diszkomfort - az még elmegy. Lassan, óvatosan.

Hamarosan írok a rehabilitációs gyakorlatokról is.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatorikhaszakad.blog.hu/api/trackback/id/tr794076524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amy7777 2014.02.12. 08:55:40

sziasztok,
az én lábam meggyógyult és van egy eladó night splint-em, ha valakit érdekelírjon privátban.
pappemma@hotmail.com

Andrea Sági 2015.10.16. 18:34:17

Nekem most lenne rá szükségem,nincs valakinek eladó?

Arany Liliom 2018.09.27. 05:02:02

Köszönöm, hogy ezt megírtad. 2015 nyarától szenvedek teljes testre kiterjedő izomlázszerű fájdalmakkal, ebbe a talpi izmok fájdalma is beletartozik. Vizsgálatok még folynak. Fotós vagyok és eseményeken menni kell, vagy akár egy hosszabb séta témakereséshez. Úgyhogy flectoros krémmel elkezdtem kezelni a talp-boka szakaszt, eddig csak keresztcsont tájékra használtam.
süti beállítások módosítása